Промени в Закона за енергетиката,  които имат за цел да либерализират

...
Промени в Закона за енергетиката,  които имат за цел да либерализират
Коментари Харесай

Сами ще си купуваме газ от борсата

Промени в Закона за енергетиката,  които имат за цел да либерализират пазара на природен газ в България и да разрешат основаването на самостоятелна газова борса, бяха гласувани на първо четене в Народното събрание.  Според новите текстове, всички участници на пазара - добивните предприятия, търговците и потребителите, ще могат да подписват покупко-продажби на проведено място за търговия с ясни и единни правила и обективна цена.

Чрез измененията се дава опция на търговците да осъществят спомагателни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри). Въвежда се и програмата „ gas release “, посредством която публичният снабдител освобождава избрани количества газ, съответстващи на избран % от потреблението за всяка предишна година, за по-конкурентен пазар на природен газ.

По време на дебата в пленарна зала от Българска социалистическа партия изрекоха опасения, че няма задоволително гаранции за недопускане на операции при свободната търговия със синьо гориво и дадоха образец с актуалната обстановка на свободната електроенерийна борса. „ Искаме да се подсигурява, че продажбата ще бъде на транспарантен принцип и че ще има конкурентни цени. Законопроектът е необходим, само че сме обезпокоени “, изясни националният представител от левицата Драгомир Стойнев, представен от „ Фокус “. Социалистите се въздържаха при гласуването.

Народният представител от ГЕРБ и ръководител на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов му отговори, че депутатите не са пъдари, с цел да се занимават с операциите на газовата борса. По думите му КЕВР има задоволително пълномощия, с цел да управлява борсата и съобщи изрично, че законът е добър. Ще бъде основана работна група за разискването му сред първо и второ четене, в която ще бъдат включени всички заинтригувани страни.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния миг. „ Може би на всички ни се е желало това да се случи по-рано, само че няма по какъв начин да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един-единствен снабдител. Когато те се усилят, ще има разнообразни условия и конкуренция, което ще е в полза на потребителите. И считам, че този миг е назрял в този момент, тъй като няма по какъв начин да търгуваме с нещо, в случай че не можем да го получим от няколко места “, сподели още тя. Петкова съобщи, че потребителите на природен газ и сдруженията би трябвало да бъдат спокойни, защото не се прави нищо, което да опонира на техните ползи.

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов съобщи, че сдружението си е сложило амбициозната задача в границите на тази година газовата борса да стартира да действа. Той уточни, че „ Булгаргаз “ ще играе съществена роля за обезпечаването на първичната ликвидност на природен газ през програмата за освобождение на количествата. „ Водим и договаряния с разнообразни огромни производители или търговци на природен газ, които към този момент демонстрират интерес за присъединяване в борсовата търговия. И на експертно, и на политическо равнище водим договаряния със СОКАР, OMV, a към този момент имаме и публично деклариран интерес от „ Колмар “ – швейцарска компания, която е подготвена да дава LNG газ за търговия на борсата “, съобщи Малинов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР